DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1: Derneğin adı “EGE BÖLGESİ SENİRKENTLİLER YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ” dir. Merkezi KONAK-İZMİR olup şubesi yoktur. Şube açabilir
Derneğin kısa adı SEN-DER dir
DERNEĞİN AMACI, ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ
Madde 2:Derneğin amacı Ege Bölgesinde bulunan, kasaba ve köyleri dahil tüm Senirkentliler arasında bağlılığı kuvvetlendirmek, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. Siyasetle uğraşmaz.
Dernek amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için:
1) İkametgah ile amaç ve hizmet konuları için gerekli taşınır ve taşınmaz mallar satın alı ve kiralayabilir
2) Üyelerini ve kamu oyunu bilgilendirmek için siyasi olmayan her türlü toplantı, yemek, gezi, temsil, seminer, konferans, festival, fuar, kermes ve diğer gösteriler düzenleyebilir. Gazete ve dergi çıkarabilir.
3) Yardım toplama kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile bu tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış alır verir. Şartlı ve şartsız vasiyetleri kabul edebilir
4) Okuma odaları, lokal açabilir.
KURUCU ÜYELER
Madde 3: Kurucu üyelerin kimlikleri aşağıdadır.
SIRA ADI SOYADI MESLEĞİ ADRESİ TABİYETİ
1) Nurettin Yiğit Gözlükçü 311 sk no:11 T.C. Şirinyer-İzmir
2) A.Naci Bayram Em.memur Mansuroğlu mh. 273/6 sk T.C.
No:5 Bornova-İzmir
3) M.Orhan Karaaslan Em. Hakim Mehmet Şeref sk. no:20 T.C.
Balçova-İzmir
4) A.Gülten Orhan Em.Öğretmen 2016/2 sk. no:6/5 T.C.Bostanlı-İzmir
5) Erdoğan Çerçi Yönetici 1850/1 sk no:17 T.C. Karşıyaka-İzmir
6) Ertuğrul Bal Bankacı 1115 sk no:37/1 T.C.Şirinyer-İzmir
7) Mustafa Cengiz İşçi 14/2 sk no:7/7 T.C. Üçkuyular-İzmir
8) Ali Ünal Em.M.E.B. 11/3 sk no:35/8 T.C. Müfettişi Üçkuyular-İzmir
9) Hüseyin Öner Sendika Bşk 131 sk no:48/4 T.C.Çankaya-İzmir
10) Cemal Koyun Müteah.Müh.150 sk no:23/8 T.C. Çankaya-İzmir
11) Kemal Çeltik Ticaret 174 sk no:12/10 T.C Hatay-İzmir
12) Adil Demirelli Ticaret 4016 dk no:28 T.C. Karabağlar-İzmir
13) M.Ali Yüksek Em.Mühendis İnönü cd. No:650/20 T.C.Hatay-İzmir
ÜYELİK ŞARTLARI
Madde 4. T.C. vatandaşı olup medeni hakları kullanma ehliyetine sahip 18 yaşını bitirmiş Senirkent’le ilgisi olan herkes derneğe üyelik için dernekçe hazırlanmış üyelik giriş bildirgesini doldurup imzalamak suretiyle yazılı olarak başvurabilir
Yönetim kurulu üyelik için yapılan başvuruları en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucu başvuru sahibine duyurur.
Dernekler kanununda gösterilen kamu hizmeti görevlilerinin üyeliğe kabulü için ilgili merciden izin almaları şarttır.
Derneğe yardım ve hizmet yapanlardan uygun görülenlere onur belgeleri verilebilir ve bunlar fahri üye olarak kaydedilebilir. Fahri üyeler genel kurul toplantılarına katılırlar organlara seçilme ve oy kullanma hakları yoktur. Fahri üyeler ve onur belgesi alanlar için ayrı bir defter tutulur.
ÜYELİK HAKLARI
Madde 5. Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte üye kalmaya zorlanamaz Her üye yazılı dilekçe ile istifa hakkına sahiptir. Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı olup oyunu bizzat kullanır.
DERNEKTEN ÇIKARILMA
Madde 6. Genel kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymayanlar, yetkisiz olarak derneği yükümlülük altına sokanlar, üyelik aidatını vadettiği dönemler içinde ve haklı bir neden olmaksızın yazılı ihtarla verilen süre içinde ödemeyenlerin üyeliğine yönetim kurulunun kararı ile son verilir.
Dernekten çıkan ve çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malları üzerinde hiçbir hak iddia edemezler.
TUTULMASI MECBURİ DEFTERLER
Madde 7. 1) Yönetim Kurulu karar Defteri
2) Üye kayıt defteri
3) Gelen ve giden evrak defteri
4) Gelir ve gider defteri
5) Alındı belgesi kayıt defteri
6) Bütçe kesin hesap ve bilanço defteri
7) Demirbaş defteri
Bu defterlerin, notere bir kez tasdik ettirilmesi zorunludur. Yönetim kurulu, bu defterlerin usulüne uygun olarak tutulmasından sorumludur.
GELİR VE GİDERDE USUL
Madde 8. Dernek gelirleri alındı belgesiyle toplanır. Alındı belgesi, resmi mercilerden sağlanamadığı takdirde usulüne uygun olarak dernekçe bastırılıp, yerin en büyük mülki amirine onaylattıktan sonra kullanılır.
Dernek adına bağış ve aidat toplayacak kişi ve kişileri dernek yönetim kurulu bir kararla belirterek o yerin en büyük mülki amirliğine tescil ettirir.
Dernek adına gelir toplamakla görevli kişiler tahsil ettikleri paraları 30 gün içerisinde derneğin bankadaki hesabına yatırır veya bankalar vasıtasıyla gönderir. Ancak, tahsilat o yılın Ocak ayında 657 sayılı D.M.K. nun 154. maddesi uyarınca gösterge tablosunda yer alan rakamların aylık tutara çevrilmesinde esas alınan ve genel bütçe kanunları ile tesbit edilen maaş katsayısının 1.000 ( bin) rakamı ile çarpımı sonucu elde edilecek tutarı geçenler 30 günlük süreyi beklemeksizin derneğe göndermek veya derneğin bankadaki hesabına yatırmak zorundadır. Derneğin bankadaki hesabından para çekmeye yetkili en az iki imzanın birlikte bulunması şarttır.
Dernek giderlerine karşılık gider pusulası, fatura kasa fişi gibi harcama belgeleri kullanılır.
Gelir ve gider konusundaki defter ve belgelerin en az yasadaki belirtilen süre ile saklanması zorunludur.
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 9. 1) Üyelik aidatı (Genel kurulca aylık veya yıllık olarak belirtilen miktar) Aylık 250.000 TL. yıllık 3.000.000 TL. dir.
2) Kişilerin kendi isteğiyle yaptıkları ayni ve nakdi yardım ve bağışlar
3) balo, yemek, çay, gezi, konser, kermes vb. faaliyetlerden sağlanan gelirler
4) Diğer gelirler
DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 10. A) GENEL KURUL
B) YÖNETİM KURULU
C) DENETLEME KURULU
GENEL KURUL GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 11. Genel kurul, dernek asil üyelerinden oluşan en yetkili organdır. Yetkili kurulların seçilmesi, tüzüğün değiştirilmesi, bütçenin onayı, hesapların incelenmesi ve yönetim kurulunun ibrazı, derneğin feshi ve tasfiye şekli konularında ve mevzuatın belirlediği diğer konularda görevli ve yetkilidir.
GENEL KURUL TOPLANTILARI
Madde 12. Genel kurul 2 yılda bir mayıs ayında yönetim kurulunun tesbit ve ilan edeceği tarihte olağan olarak toplanır. Ancak yönetim ve denetim kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya derneğe kayıtlı üyelerden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak da toplanabilir
TOPLANTI YERİ
Madde 13. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kururlu genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
ÇAĞRI USULÜ
Madde 14. Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurulu katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu ilanda; toplantıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı de belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.
Ayrıca, toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantı gündemi toplantı gününden en az onbeş gün önceden mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste eklenir.
Toplantı, başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek üyelere duyurulur. Bu halde ikinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılası zorunludur. Üyeler bu toplantıya ikinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ne toplantı üçüncü fıkra esaslarına göre mahallin en büyük mülki amirliğine yeniden duyurulur.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Genel kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden başka yerde yapılamaz.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Madde 15. Genel kurulda yalnız gündeme konulan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin, görüşülmesini istediği maddelerinde gündeme alınması zorunludur.
TOPLANTI YETER SAYISI
Madde 16. genel kurul, dernek tüzüğüne göre, Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ
Madde 17. Genel kurul toplantısına katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları hizasına imza ederek toplantı yeter sayısının tesbiti için yoklama yapılır. Yeter sayısı bulunduğunun anlaşılması üzerine üyeler arasından bir başkan ve iki katip seçilerek “Toplantı divanı” oluşturulur.
Toplantının yönetimi Divan başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar, Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna teslim edilir.
Hükümet komiserinin toplantıya gelmemiş olması, toplantının ertelenmesini gerektirmez.
YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ
Madde 18. Yönetim kurulu genel kurulca gizli oyla 2 yıl için seçilen yedi asil yedi yedek üyeden oluşur. Asil ve yedek üyeden oy çokluğu sırasına göre saptanır. Yönetim kurulu ilk toplantısında kendi arasında görev taksimi yaparak bir başkan , bir başkan yardımcısı, b,ir sekreter, ve bir sayman seçer. Yönetim kurulu toplantılarına özürsüz olarak üst üste üç kez katılmayan yönetim kurulu üyelerinin üyelikleri düşer, yerine en geç üç gün içinde yedek üyeler sırası ile çağrılır.
Yönetim kurlu üye sayısı boşalmalar nedeni ile yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri ,veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmamamsı halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi dernek üyelerinden üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 19. a) Derneği temsil etmek
b) Dernek defter ve kayıtlarını usulüne uygun olarak tutmak
c) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemlerini yapmak ve bütçe hazırlamak
d) Üyelik için yapılan başvuruları karara bağlamak
e) Dernek tüzüğünün ve mevzuatının kendisine verdiği diğer işleri yapmak
f) En az ayda bir defa toplanarak alınan kararları karar defterine işlemek
g) Senirkent’li olup muhtaç durumda olanlara, dernek üyesi olup olmadığına bakılmaksızın yardım yapılması veya öğrencilere burs verilmesine karar vermek
h) Ege Bölgesinde bulunan Senirkentlilerden vefat edenlerin cenaze işlerinde yardımcı olmak, namazın yeri ve zamanını diğer üyeler duyurmak
i)Senirkentlilere ait cenaze ve düğünlere derneğin bütçesi müsaitse çiçek
göndermek
DENETLEME KURULU TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ
Madde 20. Denetleme kurulu Genel kurulca 2 yıl için gizli oyla seçilen 3 asil 3 yedek üyeden oluşur. Derneğin hesap ve kayıtları ile işlem ve faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu en geç altı ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Ayrıca mevzuatın kendisine verdiği diğer görev ve yetkileri kullanır.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ
Madde 231. Genel kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde yönetim kurulu başkanı tarafından, yönetim ve denetleme kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikamet adresleri bir yazı ile en büyük mülki amirliğine bildirilir.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 22. Tüzük değişikliği Genel kurul kararıyla yapılır. Tüzük değişikliği ancak genel kurul gündeminde yer almışsa veya toplantıda hazır bulunan üyelerden ondabirinin, yazılı isteği üzerine gündeme alınmışsa, genel kurulda görüşülebilir.
Tüzük değişikliğine karar verme yatar sayısı, toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğudur.
Tüzük değişikliğinin tescil ve ilanı, dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yapılır.
DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYESİ
Madde 23. Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre Genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa, üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıda üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki .çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Genel kurulca fesih kararı verilince derneğin feshi, yönetim kurulunca beş gün içinde, mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
Genel kurulca fesih kararı verilince, derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi için üç kişilik bir tasfiye kurulu görevlendirilir. Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları amacına uygun bir başka dernek veya kuruluşa devredilir.
HÜKÜM EKSİKLİĞİ
Madde 24. Dernek tüzüğünde hüküm eksikliği bulunan durumlarda Türk medeni Kanunu ile Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır
Geçici madde. İlk genel kurul toplantısı yapılıncaya kadar derneği temsil edecek, yapılan tebligatları kabul edecek ve görev yapacak geçici yönetim kurulu üyeleri:
1) Nurettin Yiğit Yönetim Kurlu Başkanı
2) Abdullah Naci Bayram Başkan Yardımcısı
3) Kemal Çeltik Sekreter
4) Mehmet Ali Yüksek Sayman
5) Hüseyin Öner Üye