Coğrafyası

Akdeniz Bölgesi’nde, göller bölgesinde, Isparta İli’ne bağlı bir ilçe olan Senirkent, güney doğusunda Eğirdir, güneyinde Atabey, batısında Uluborlu, kuzeybatısında Afyon iline bağlı Dinar, Şuhut ilçeleri, kuzeydoğusunda Afyon ili ile çevrilidir. İlçe, Eğirdir Gölü’nün Hoyran Gölü adı verilen kuzey kısmının batısında bir vadide, Kapı Dağının yamacında kurulmuştur. Senirkent’in kuzey ve güneyi dağlarla kuşatılmıştır. Güney kesiminde 2.372 m. yüksekliğinde Barla Dağı, kuzey kesiminde de Karakuş Dağları bulunmaktadır. İlçenin iç kesiminde Senirkent Ovası ve Gençali Ovası bulunmaktadır. İlçe topraklarının bazı toprakları Anadolu fay hattı üzerindedir. Uluborlu ilçesinden başlayan Pupa Çayı , Senirkent Ovası’nı ortasından geçerek Hoyran Gölü’ne dökülür. İl merkezine 76 km. uzaklıktaki ilçenin denizden yüksekliği 1.010 m.dir. Yüzölçümü 600 km2, toplam nüfusu 24.422’dir.

Coğrafi konum itibari ile Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinde yer alan Senirkent’te karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak kışlar ise sert ve yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve dokumacılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, soğan, üzüm, vişne, badem, kayısı ve elmadır. Az miktarda patates, baklagiller, armut ve haşhaş yetiştirilir. Hayvancılıkta sığır, koyun besiciliği yapılmaktadır. Özellikle küçükbaş hayvancılık yaygındır. Son yıllarda süt inekçiliği ve etlik dana yetiştiriciliği önem kazanmıştır. İlçede, ev tezgahlarında yapılan dokumacılık yörenin geleneksel sanata olduğu kadar, ekonomisine de katkısı bulunmaktadır.