|
Yemekler
BANAK
MALZEMELER:
1- 2 kg Kuzu eti
2- ince çekilmiş fırın pidesi.
3- Tuz
YAPILIŞI:
Kuzu eti iki saat önceden ıslatılır, yıkanır tencereye koyulur kaynamaya başladığında üzerine çıkan köpükleri (kefi) alınır kapağı kapatılıp etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etler kemiklerinden küçük parçalara ayrılır .
Pideler şerit halinde uzun ince kesilir daha sonra kesilen inci dilimler enine küçük lokma halinde kesilerek bakır tabak içine koyulur, kesilen ekmeklerin üzerine parçalanan etler yerleştirilir, tencerede kalan et suyu tabaktaki et ve ekmeklerin üzerine gezdirilerek dökülür, tabaktaki s et suyu tekrar tencereye süzdürülür, ikinci kere et suyu tabağı gezdirilir kararı kadar dökülür ( et suyunun iki defa dökülmesi tabaktaki pide ve etlerin ısınmasını sağlamak içindir) üzerine isteği göre limon veya karabiber ekilerek servis yapılır.
Afiyet olsun
SAMSA
MALZEMELER:
1- 2 Kğr un
2- su
3- Nişasta
İÇ MALZEMESİ
1- 1 Kğr Ceviz
2- yufka ofuntusu
3- 1 çay bardağı toz şeker
4- Yarım litre pekmez
ŞERBETİ
1-1 kgr toz şeker
2- 1 litre su
YAPILIŞI:
Un ve aldığıı kadar su kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirilir. eşit parçalara bölünerek ince yufkar açılır tandırda iki tarafı çevrilerek az pişirilir üzerine nemli sofra altı örtülür( yufkalar kurumasın diye) geri kalan hamurlarda açılıp gevrek halinde pişirilir.
Nemli yufkalar üçer tane alınarak rulo yapılır ve dört parmak kalınlığında kesilir.
Diğer yanda gevrek haline getirilmiş yufkalar ufalanır içine pekmez, toz şeker ezilmiş ceviz koyulup iç malzemesi hazırlanır, dört parmak kalınlığında kesilen yufkanın birtanesi alınır üst kısma karılmış olan iç malzeme koyulup muska şeklinde sarılır uç kısmı suda ıslatılmış nişasta ile yapıştırılır kuruması için sofra bezine serilir 10, 15 gün bekletilir
Kuruyan muskalar istenildiğ zaman bol yağda kızartılır ve önceden kaynatılmış şerbete atılır tatlısını aldığı zaman servis tabağına alınarak servis yapılır.
Günümüzde kolaylık bakımından yufkacılarda sipariş üstüne yufkaları açtırılıp yapılmaktadır.
Senirkentin özellikte nişanlanan genç kızların oğlan evine damat için özel olan yani içine küçük altın ve bozuk para koyularak yapılan samsa götürülmektedir.
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI (MERCİMEKLİ AŞ)
MALZEMELER:
1- 6 Çay bardağı pilavlık bulgur
2- 2 çaybardağı yeşil mercimek.
3- Kedi kafası kadar kıyma
4- Göz kararı çiçek yağı ve tereyağı
5- 1 ortaboy kuru soğan
6- bir yemek kaşığı salça
7- Tuz , karabiber
YAPILIŞI:
Yeşil mercimek üzereni örtecek kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Soğan ince doğranır pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma ilave edilip kavrulur salça eklenir iki üç defa karıştırılır bulgur konup yeşil mercimek ve üzerini örtecek kadar ( Göz kararı)
su ilave edilir tuzu karabiberi ekleyip kısık ateşte pişerilir.
Yanında bir tabak üzüm , patlıcan turşusu ve Senirkent yufkası ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
DİR HAŞHAŞ (HAŞGAŞ) HELVASI
MALZEMELER:
1- Bir kgr. Ezilmemiş tane haşhaş.
2- İki litre pekmez
3- Yarım kğr un. (Kararı kadar)
YAPILIŞI:
Pekmez büyük bir tencereye dökülür kaynamaya başladığında haşhaş ilave edilir, yavaş yavaş karıştırılarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
Bir bakır tabak alınıp kıvamı gelmiş mi diye tabağa üç dört damla damlatılır serin yerde beş dakika bekletilip tabaktaki helva bir çekişte bulaşmadan kalkıyonsa olmuş demektir, un azar azar üzerene dökülüp karıştırılır altı kapatılır.
Tepsilye bolca un dökülüp tenceredeki helva üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır ( Eğer hava soğuk ve karlı ise bu helvanın yapılma zamanıdır)
Sofra altı yere serilir üzerine haşhaş taşı koyulur çekiç, keser gibi aletler yıkanır temizlenir soğuyan helva sertleşmeden haşhaş taşının üzerine bir parça alınıp çekiç una batırılarak dövülmeye başlanır haşhaş taneleri ezilerek helvayı yenecek kıvama getirir, küçük parçalar alınarak parmak şeklinde yuvarlanarak un serpilmiş tabaklara sıralanır. İsteğe göre helvanın içine ceviz taneleri koyularak rulo yapılır. Buzdolabında saklanabilir.Afiyet olsun.
|